Este adevarat ca jocurile pe calculator creaza dependenta?

0

Industria jocurilor pe calculator este una gigantica insa are si ea minusurile ei. Sunt oamnei care au murit din cauza excesului, si lumea incepe sa creada ca jocurile creaza dependenta si ca aceasta dependenta se imprastie cu repeziciune pe toata suprafata pamantului. Specialistii in sanatate mentala sustin ca jucatul fara limite poate sa ne distruga viata, ne poate impiedica sa ne concentram la activitatile zilnice. Se cunosc cazuri in care jucatorii inraiti nu au parasit casa pentru cateva zile la rand.

Unele jocuri online, ca EverQuest sau Dark Age of Camelot, sunt numite informal heroina pentru gameri in cercurile cunoscatorilor. Si simptomele nu inceteaza sa apara exact ca in cazul drogurilor reale. Acestea se pot manifesta sub forma obsesiei pentru joc, imposibilitatea de a te opri, neglijarea familiei si a muncii, mintitul pentru a ascunde activitatea reala, srobleme cu studiile, si intr-un final probleme de sanatate legate de dureri de cap si musculare, neglijarea continua a igienei personale si insomnii. Insa se poate compara aceasta dependenta totusi cu cea produsa de droguri sau alcool?

Jocurile asigura celor mai singuratici si mai timizi posibilitatea de a interactionacu alte persoane cu interese similare. Jucatorii castiga putere si recunoastere, aprecieri pe care in viata reala nu le optin cu usurinta. In acest context jocul creaza practic o vraja care actioneaza ca o cursa pentru mintea jucatorului, absorbindu-l in realitatea virtuala de unde este greu sa mai iesi. Adictia este atat de reala incat uneori necesita terapie intensiva. Tratamentele includ: terapie comportamentala, anti depresive dar si medicamente prescrise de doctor.

Cu toate acestea nu toata lumea este de acord ca jocurile cauzeaza adictie. Un project manager in dezvoltarea de jocuri de la celebrul centru universitar MIT, este de parere ca jocurile ascut mintea jucatorilor, imbunatatesc gandirea critica, abilitatile de relationare precum si empatia. Multi altii sunt de acord ca acestea inspira imaginatia, creativitatea si lucrul in echipa.

Vezi si:  Cum poti sa iti imbunatatesti jocul de biliard

Cu toate acestea problema este reala iar unele state au inceput deja sa ia masuri. In China s-a dezvoltata un centru medical care sa ii trateze pe dependentii de jocuri prin sport, acupunctura si medicatie corespunzatoare. Cei internati, dupa personalul clinciii sufera de depresie, nervozitate excesiva, probleme de interactiune, atacuri de panica, tremurat si insomnie.

In Coreea mai ales, capitala internationala a jocurilor pe calculator, unde acestea au luat proportii de sporturi nationale, adictia de jocuri a devenit o problema serioasa. 1-2% din numarul total de jucatori (care acopera aproape toata populatia tarii) sunt dependenti cu acte in regula. Guvernul face pasi inspre constientizarea populatiei referitor la aceste riscuri.

Tratamentul ca in cazul oricarei alte dependenta este lung si dificil, si incepe prin a-l face pe jucator sa constientizeze ca are o problema. Jucatorii dependenti considera ca este extrem de greu sa isiomoare personajul dintr-un joc sa sa isi stearga contul odata creat. Trebuie sa luam in considerare totusi ca vorbim aici de jocuri cu masini online interactive care cer o preocupare constanta inspre dezvoltarea unui personaj si depasirea de obstacole, si ca joculetele in Flash pe care le jucam pentru a trece timpul mai usor nu au omorat niciodata pe nimeni in afara eventual de plictiseala. In concluzie, jocurile pot fi periculoase daca duc la excese comportamentale, depinde doar de noi pana unde impingem limitele si cat de constienti suntem de propriile resurse.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *