Suntem in secolul 21 dar cartile spaniole inca sufera de cenzura

0

Au trecut 80 de ani de la Razboiul Civil spaniol, cand fortele populare ale generalului Francisco Franco au reusit in cele din urma sa depaseasca rezistenta stanga si a aruncat tara intr-o dictatura plina de suflet. La cateva decenii de la moartea sa, Francisco continua sa arunce o umbra importanta asupra Spaniei, de la aparitia partidului Vox de extrema dreapta la sutele de morminte comune ale oamenilor care au murit in Razboi, care inca asteapta sa fie exhumati.

O alta mostenire extrem de importanta pe care putini oameni o cunosc este efectul continuu asupra cartilor, atat in Spania cat si in intreaga lume vorbitoare de limba spaniola. Pana in ziua de azi, traducerile multor clasici mondiali si opere de literatura spaniola sunt retiparite folosind texte expulzate aprobate de cenzorii dictatorului – adesea fara ca editorii sa-si dea seama, sa nu mai vorbim despre cititori. A avut un efect calmant asupra libertatii de exprimare de-a lungul anilor si trebuie abordata urgent.

Intre 1936 si 1966, fiecare carte publicata in Spania a trebuit depusa la un consiliu national de cenzura pentru examinare. Cenzorii decid daca textul ar trebui sa fie interzis sau daca este potrivit pentru publicare, in cazul in care vor stipula orice schimbari necesare. Dupa anul 1966, cand o noua lege care a liberalizat partial libertatea de exprimare a fost introdusa in tara, editorii au avut sansa de a decide in mod voluntar daca vor sau nu sa prezinte un text pentru cenzura. Cu toate acestea, autoritatile au pastrat in continuare capacitatea de a retrage orice carte din circulatie pe care o considera inacceptabila.

Vezi si:  P.S. I Love You – continuarea cartii confirmata

Legile de cenzura a lui Franco au avut scopul ca sa consolideze catolicismul si sa promoveze uniformitatea ideologica si culturala. Cenzorii au aplicat valori conservatoare, au inhibat disidenta si au manipulat istoria, in special amintirile razboiului civil. Materialul explicit sexual a fost interzis, la fel ca si opiniile politice alternative, si limbajul si criticile necorespunzatoare despre biserici Catolice.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *