|

Suntem in secolul 21 dar cartile spaniole inca sufera de cenzura

Au trecut 80 de ani de la Razboiul Civil spaniol, cand fortele populare ale generalului Francisco Franco au reusit in cele din urma sa depaseasca rezistenta stanga si a aruncat tara intr-o dictatura plina de suflet. La cateva decenii de la moartea sa, Francisco continua sa arunce o umbra importanta asupra Spaniei, de la aparitia partidului Vox de extrema dreapta la sutele de morminte comune ale oamenilor care au murit in Razboi, care inca asteapta sa fie exhumati.

O alta mostenire extrem de importanta pe care putini oameni o cunosc este efectul continuu asupra cartilor, atat in Spania cat si in intreaga lume vorbitoare de limba spaniola. Pana in ziua de azi, traducerile multor clasici mondiali si opere de literatura spaniola sunt retiparite folosind texte expulzate aprobate de cenzorii dictatorului – adesea fara ca editorii sa-si dea seama, sa nu mai vorbim despre cititori. A avut un efect calmant asupra libertatii de exprimare de-a lungul anilor si trebuie abordata urgent.

Intre 1936 si 1966, fiecare carte publicata in Spania a trebuit depusa la un consiliu national de cenzura pentru examinare. Cenzorii decid daca textul ar trebui sa fie interzis sau daca este potrivit pentru publicare, in cazul in care vor stipula orice schimbari necesare. Dupa anul 1966, cand o noua lege care a liberalizat partial libertatea de exprimare a fost introdusa in tara, editorii au avut sansa de a decide in mod voluntar daca vor sau nu sa prezinte un text pentru cenzura. Cu toate acestea, autoritatile au pastrat in continuare capacitatea de a retrage orice carte din circulatie pe care o considera inacceptabila.

Legile de cenzura a lui Franco au avut scopul ca sa consolideze catolicismul si sa promoveze uniformitatea ideologica si culturala. Cenzorii au aplicat valori conservatoare, au inhibat disidenta si au manipulat istoria, in special amintirile razboiului civil. Materialul explicit sexual a fost interzis, la fel ca si opiniile politice alternative, si limbajul si criticile necorespunzatoare despre biserici Catolice.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...