Catedrala Romano-Catolica Alba Iulia
Ridicata in secolul al XIII-lea, aproximativ intre 1250 si 1300, pe locul unei biserici distruse de tatari la 1241, Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale din Transilvania, fiind deasemeni cea mai veche si cea mai lunga catedrala din Romania.
Iancu de Hunedoara s-a ocupat indeaproape de catedrala, restaurand-o si chiar facand-o necropola familiei lui. A fost restaurata din nou in secolul al XVI-lea, cand i s-au adaugat si o capela pe latura nordica si frescele din interior.
In interiorul catedralei se afla mormantul lui Iancu de Hunedoara, alaturi de cel al fratelui sau, Johannes Miles si a fiului sau mai mare Ladislaude Hunedoara, cat si cele ale reginei Isabella si a fiului sau Ioan Sigismund, primul Rege al Ungariei.
Catedrala este un monument de seama al arhitecturii romanice tarzii, imbinand laolalta elemente din alte stiluri arhitectonice: gotic, renascentist, baroc.
Ca si curiozitate, turnul de pe latura de sud a fost construit pe parcursul a nu mai putin de patru secole.
Biserica a fost restaurata in 2009, odata cu sarbatorirea a o mie de ani de la prima episcopie romano-catolice Ardeal. Intrarea este libera, usile sunt deschise vizitelor pe tot parcursul zilei.
Catedrala Romano-Catolica reprezinta un punct important de atractie al orasului Alba Iulia, alaturi de Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, Sala Unirii sau Palatul Princiar.
Pentru cei care vor sa viziteze zona Ardealului, pot gasi oferte interesante de cazare in Alba Iulia .