Cum ai grija de pielea ta dupa o zi la plaja?
Rezumat:
Chiar si atunci cand este bine protejata cu crema solara, pielea ta este pusa la incercare pe plaja. Iata cateva sfaturi despre cum sa ai grija de pielea ta in fiecare seara.
Daca esti suficient de norocos sa mergi in vacanta la mare, excursiile la plaja fac probabil parte din programul tau de relaxare. Deoarece presupunem ca nu ai nevoie de inca un memento despre importanta protectiei solare, am ales sa abordam un subiect mai putin evident: impactul unei zile la plaja asupra pielii. Pentru ca nu, inotul in apa sarata si lenevitul pe prosop timp de cateva ore nu sunt fara efect.
Nisip, sare, vant… Elemente care slabesc pielea la plaja
Elementele prezente pe plaja, precum nisipul, sarea si vantul, pot avea efecte deshidratante si iritante asupra pielii. Nisipul poate provoca microabraziuni, creand iritatii si facand bariera cutanata mai vulnerabila; sarea de mare are un efect de osmoza, care poate reduce continutul de umiditate al pielii, lasand-o uscata si intinsa; in timp ce vantul, adesea incarcat cu particule de nisip si sare, accentueaza aceasta deshidratare prin cresterea evaporarii apei de la suprafata pielii si perturband si mai mult bariera cutanata. Pe scurt, o zi la plaja – mai ales daca inoti – ne slabeste bariera cutanata si usuca pielea, chiar iritand-o pe alocuri.
De ce este important sa iti speli pielea dupa o zi la plaja?
Ca regula generala, cand ne intoarcem de la plaja, vrem sa sarim la dus. Ceea ce nu ne dam seama neaparat este ca nu trebuie doar sa ne clatim pielea, ci sa o curatam in profunzime. Spalarea pielii dupa plaja elimina reziduurile de nisip, sare, transpiratie si crema de soare, care pot ramane pe piele dupa o simpla clatire, mai ales cremele de soare care sunt formulate sa reziste la apa. Particulele ramase pe piele astupa porii, cresc riscul de iritatii si, in special sarea, continua sa absoarba umezeala din piele, agravand uscaciunea si senzatia de tensiune.
Pentru a indeparta toate reziduurile, puteti folosi un gel de dus solar, special formulat pentru a indeparta sarea, nisipul, crema de soare si clorul, sau puteti opta pentru un gel de dus sau un sapun delicat si/sau formulat pentru pielea sensibila. In toate cazurile, nu uitati sa masati produsul pe tot corpul (chiar si intre degetele de la picioare, da!).
Pielea dupa plaja: importanta ingrijirii dupa plaja pentru fata si corp
Rutina de dupa plaja nu se opreste la simpla curatare a pielii: este important sa aplici un tratament dupa plaja in fiecare seara. Spre deosebire de o crema hidratanta clasica, after-sun vizeaza daunele provocate de razele UV si ofera o hidratare intensa pentru a compensa deshidratarea suferita. De asemenea, este formulata pentru a patrunde rapid si a oferi o ameliorare imediata a oricarei arsuri sau senzatii de apasare. Ea citeaza aloe vera, glicerina si untul de shea ca fiind unele dintre ingredientele care trebuie cautate intr-o formula after-sun. Texturile usoare, cum ar fi jeleurile, ofera o senzatie de prospetime intensa pentru un adevarat „efect firewall” dupa expunere.
Si cum ramane cu fata? Poti continua sa folosesti rutina obisnuita de ingrijire a pielii, dar ca poate fi o idee buna sa schimbi crema hidratanta cu un tratament facial dupa plaja, tot cu scopul de a compensa efectele expunerii la soare si de a calma pielea, care este adesea pusa la incercare deoarece fata este expusa non-stop. O alta optiune buna este ingrijirea pielii formulata cu antioxidanti (vitamina C, Q10, polifenoli etc.), care ajuta la combaterea radicalilor liberi generati de expunerea la soare, intarind astfel pielea toata vara.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/comment-prendre-soin-de-sa-peau-apres-une-journee-a-la-plage,1479844.asp