Cat de grea este luarea unei decizii?

0

Deciziile sunt dificil de luat, mai ales in adolescenta cand ai atat de multa energie de parca ai putea muta muntii din loc. Iti vin idei peste idei si esti nevoit sa iei decizii pe cont propriu: ce cursuri sa urmezi, la ce facultate sa te inscrii, ce vei face in viitor, cu cine sa te intalnesti, cine sa fie prietenii tai.

De fiecare din noi depinde daca decizia pe care o luam la un moment dat ne face fericiti. Orice alegere am face in viata, la momentul respectiv consideram ca a fost cea mai buna alegere pe care o puteam face!

Uneori este greu sa luam o decizie, mai ales in adolescenta cand parintii au un punct de vedere puternic sau pot interveni in alegerile pe care le facem. Alteori, cand intampinam dificultati ne dorim sa ia altcineva decizia in locul nostru. Oricum ar fi, cea mai buna solutie este sa analizezi argumentele pro sau contra in fiecare caz.

Nu doar numarul de argumente trebuie luate in considerare dupa analiza lor, ci importanta lor pentru tine. Daca un curs extracuricular despre economia mondiala la care te-ai inscris este in acelasi timp cu intalnirea saptamanala a grupului tau de prieteni, ce vei alege?

Incearca sa gandesti in afara cutiei, sa vezi si nuantele cand iei o decizie si sa eviti sa gandesti in alb si negru. In cazul de mai sus, poti decide sa iti convingi prietenii sa mute ora de intalnire sau poti cauta un alt curs pe aceeasi tematica la alta ora. In acest caz, iti vei indeplini ambele dorinte.

Vezi si:  Cum sa beneficiezi de cel mai frumos video la nunta

Pe masura ce te maturizezi lucrurile se complica si trebuie sa iei decizii mult mai dificle: daca sa renunti la o relatie sau nu, daca sa accepti o noua pozitie in companie sau sa cauti un alt job, daca te casatoresti sau nu, daca vinzi apartamentul si te muti la casa, etc.

Criteriile de baza raman aceleasi in luarea unei decizii, balanta intre pro si contra, insa consecintele acestor alegeri pot avea repercusiuni majore si iti pot schimba viata (uneori, definitiv; de ex, daca alegi sa conduci in stare de ebrietate si faci un accident).

Accepta faptul ca nu esti singurul adolescent in dificultate! Ai alaturi de tine prieteni, familie, cunostinte, profesori. Asculta-le opinia, gandeste pe cont propriu si ia decizia potrivita!

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *