Cum sa iti alegi ginecologul

0
control ginecologic

Oricarei femei ii este teama sa viziteze un medic ginecolog. Vizita la ginecolog este un subiect tabu, iar multe femei il evita tocmai din cauza inhibitiilor, iar acest lucru este gresit deoarece poate fi un pret foarte mare pentru sanatate.

Controlul periodic la ginecolog trebuie sa faca parte din rutina oricarei femei deoarece poate preveni si combate din timp anumite afectiuni. Primul control trebuie sa aiba loc dupa inceperea vietii sexuale, insa, daca apar anumite probleme, dupa inceperea primului ciclu menstrual. Multe probleme cu care se confrunta adolescentele apar din cauza dereglarilor hormonale, multe dintre acestea provenind de la ovare.

control ginecologicUn control ginecologic preventiv poate preveni dezvoltarea anumitor afectiuni. Spre exemplu, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta adolescentele este acneea. Aceasta creeaza un aspect inestetic al fetei, iar pe deasupra, poate provoca mancarime si usturime. Acneea nu se produce doar pe fata, ci pe tot corpul sub forma unor bubite. Aceasta da mari batai de cap, iar o cauza a acestora poate fi un chist pe ovar. Acesta poate fi observant doar de catre un medic specialist in ginecologie prin efectuarea unei ecografii transvaginale.

De asemenea, unul dintre tratamentele cele mai eficiente pentru combaterea acneei il constituie administrarea de anticonceptionale. Acestea sunt pastile pe baza de hormone, iar administrarea hormonilor “ dupa ureche “ este foarte periculoasa. Este necesar sa consultati un medic ginecolog pentru a va recomanda si a va prescrie cel mai bun tratament pe baza de anticonceptionale, personalizat, in functie de varsta, greutate si alti factori.

Control ginecologic poate fi considerat neplacut. Cel mai dificil control este primul. Nu stii ce trebuie sa faci, nu stii cum se va desfasura sau ai auzit experiente neplacute ale altor fete, insa, daca te relaxezi vei face controlul suportabil. Spre exemplu, daca este prima data cand doresti sa te duci la un consult ginecologic, iti recomand sa cauti un medic care sa te faca sa te simti relaxata. Relatia creata intre pacient si medic este foarte importanta, mai ales in aceasta ramura a medicinei. Totodata, este recomandat sa intrebi o asistenta despre ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci inainte de un control pentru ca rezultatele sa nu fie influentate. De exemplu, activitatea sexuala nu este recomandata cu 48 de ore, cel putin, inainte de control, de asemenea, dusurile intravaginale pot afecta rezultatele analizelor, intreaba o asistenta despre cum sa te pregatesti.
Iti recomand sa te programezi intre menstruatii, eventual intre 12 si 14 zile de cand a venit ultima menstra pentru a nu te trezi cu surprize neplacute in ziua consultului. Totodata, imbraca-te in asa fel incat sa te poti dezbraca si imbraca usor. Consultul nu va fi un chin precum te astepti. Acesta va incepe cu o serie de intrebari pentru ca medicul sa te cunoasca. Acestea vor fi in legatura cu activitatea sexuala, frecventa si intensitatea ciclului menstrua sau prezenta de anumite afectiuni in familie. Dupa ce medicul specialist in ginecologie isi va nota informatiile, va incepe controlul propriu zis.
Controlul ginecologic consta in verificarea interiorului si exteriorului vaginului cu mana, doctorul ginecolog purtand manusi medicinale de unica folosinta. Dupa palpare, acesta va preleva probe pentru testul secretiei sii testul babes Papanicolau (PAP). Testul PAP se realizeaza annual, dupa inceperea vietii sexuale, pana la varsta de 30 de ani. Daca dupa aceasta varsta rezultatele au fost satisfacatoare, acesta se va efectua din 3 in 3 ani. Textul secretiei se efectueaza o data la 6 luni, acesta arata prezenta anumitor baceterii.
Va recomand sa efectuati un control ginecologic anual si ori de cate ori apare un simptom. Medicul ginecolog trebuie sa fie prietenul dumenavoastra si sa il alegeti astfel incat sa aveti incredere deplina sis a va simtit relaxata. Tineti minte ca acestuia trebuie sa ii povestiti detalii intime. Totodata, medicul ales trebuie sa fie unul pe care Il puteti contacta oricand aveti vreo nelamurire sau problema. Va recomand ca la consult sa aveti o lista cu intrebari pregatita, specialistul va va raspune la acestea pentru ca dumenavoastra sa intelegeti cum functioneaza organismul dumneavoastra.

Vezi si:  Alegerea unui diamant nu ar trebui sa fie o sarcina grea
Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *