Alimentatia sanatoasa este costisitoare?
Alimentatia sanatoasa reduce riscul de imbolnavire, creste productivitatea la locul de munca, iti ofera mai multa energie si te face mai puternic. Suna foarte bine insa te intrebi: cat de usor poate fi sa te alimentezi sanatos? Probabil te gandesti ca alimentatia sanatoasa este costisitoare. Sincer, este. Insa exista cateva trucuri care te vor ajuta sa mananci sanatos fara sa cheltui prea multi bani. Mai jos sunt cateva recomandari simple in acest sens insa inainte de asta, haide sa definim continutul alimentatiei
sanatoase:
- Proteine: ajuta la cresterea muschilor si a fortei fizice;
- Grasime: asigura un aport echilibrat de omega 3, 6 si 9;
- Legume: este recomandat a se consuma toate tipurile de legume, dar in special legumele verzi fibroase;
- Fructe: sunt pline de vitamine;
- Apa: e bine sa se consume 1 litru la fiecare 1000 de calorii consummate;
- Cereale din plin: ovaz, orez, paste, paine, etc.
Daca esti interesat de anumite retete culinare care sa contina alimentele mentionate mai sus, exista site-uri de profil care iti propun o gama variata de optiuni culinare insa aici, iti vom sugera cateva recomandari pentru o alimentatie ieftina dar sanatoasa:
- Renunta la apa minerala sau sifon si bea apa simpla: este ieftina si sanatoasa.
- Consuma apa de la robinet. Compara factura de apa de la robinet cu pretul apei plate imbuteliate. Observi diferenta, nu-i asa? De ce vrei sa consumi apa plata? Crezi ca este mai curata? Nu este intotdeauna asa. Crezi ca are un gust mai bun? Te asiguram ca este mai mult o chestie de obisnuinta. In multe cazuri, firmele care comercializeaza apa plata, se alimenteaza din aceleasi surse din care te alimentezi si tu: sistemele municipale de apa. Este ca si cum ai vinde gheata eschimosilor. Daca
nu ai incredere in calitatea apei de la robinet, filtreaz-o sigur folosind un filtru de apa care poate filtra pana la 150.000 de litri de apa. Crede-ne ca te va costa mult mai ieftin. - Consuma oua: sunt pline de proteine si vitamine si sunt foarte ieftine.
- Mananca carne grasa. Aici vorbim despre alimentatia sanatoasa, nu alcatuim retete de slabit. Carnea grasa este mult mai gustoasa si mai ieftina decat carnea macra. Crezi ca acest tip de carne grasa nu este sanatoasa? Trebuie sa stii ca nu grasimea din carne te face gras ci excesul de calorii. Ai nevoie de un raport echilibrat de grasimi: omega 3, 6 si 9. Incearca carne grasa de vita in loc de muschi.
- Consuma zer din lapte! Sunt destul de cunoscute proprietatile zerului din lapte. Zerul reprezinta cea mai ieftina sursa de proteine. Aproximativ 200 lei pentru un sac de 5 kg de zer praf pentru cca 4 luni de consum reprezinta cea mai ieftina optiune pentru o alimentatie bogata in proteine. Poti consuma zer sub forma de shake, amestecat cu apa, suc de fructe, lapte, etc.
- Nu uita de conservele cu ton. Sunt ieftine si contin la fel de multe proteine ca si carnea. Consuma tonul alternativ cu oua carne si zer. Vei obtine astfel cu usurinta necesarul zilnic de proteine, fara sa cheltuiesti bani multi.
- Uleiul de peste contine din abundenta omega 3 iar beneficiile consumului de omega 3 includ: niveluri scazute de colesterol, topirea grasimilor corporale, reducerea proceselor inflamatorii. Necesarul de omega 3 se obtine consumand peste gras de 3 ori pe saptamana. O lingurita de ulei de peste pe zi, reprezinta insa o modalitate destul de ieftina pentru a obtine aceste beneficii. Exista ulei de peste cu aroma de lamaie, care il face mai usor de consumat, sau poti chiar tu sa-l amesteci cu ceva mai bun
la gust. - Alimentele apartinand unor branduri recunoscute sunt intotdeauna mai scumpe decat aeleasi alimente, produse de firme mai putin cunoscute. Nu plati pentru branduri ci pentru alimente.
- Cumpara alimente en-gross: economisesti timp, este mai ieftin datorita reducerilor aplicate cantitatilor mari, economisesti carburant auto daca nu vei cumpara acelasi produs in fiecare zi.
- Evita mancarea fast-food: este scumpa si nesanatoasa.