|

Nivelul de stres al unei mame in timpul sarcinii poate afecta sexul copilului, sugereaza studiul

Un studiu publicat sugereaza ca stresul prenatal la femeile insarcinate poate afecta sexul copilului si sa fie asociat cu unele forme de complicatii la nastere.

Cercetatorii de la Universitatea Columbia si New York-Spitalul Presbiterian au descoperit ca mamele stresate sunt mai putin susceptibile sa nasca un copil de sex masculin.

Rezultatele, care au fost publicate in jurnalul oficial PNAS al Academiei Nationale de Stiinte, s-au bazat pe date culese de la 187 de femei insarcinate impartite in trei grupuri: femei sanatoase (66,8% din studiu), femei stresate psihologic, care au fost gasite  sa aiba depresie si anxietate (17,1%) si femeile stresate fizic au gasit o tensiune arteriala mai mare si un raport caloric mai mare (16%).

Mamele stresate fizic, de asemenea, au avut mai multe sanse de nastere prematura si scaderea ritmului cardiac si miscarii fetale, ceea ce cercetatorii sugereaza ca ar putea afecta dezvoltarea sistemului nervos central. Toate femeile au avut sarcini sanatoase.

„Pantecul este o prima casa influenta, la fel de importanta ca cea in care este crescut un copil, daca nu mai mult”, a declarat autorul principal Catherine E. Monk, profesor de psihologie medicala la Universitatea Columbia, intr-o declaratie.

Specialistii au declarat pentru USA TODAY ca echipa a dorit sa inteleaga gradul in care stresul matern afecteaza copilul si mama, precum si diferitele tipuri de stres care intra in joc.

Expertii in sarcina accepta in mod obisnuit ca stresul prenatal are un impact asupra sarcinii unei mame, dar „mecanismul exact” al modului in care stresul afecteaza rezultatele la nastere ale femeilor gravide nu este clar – o limitare subliniata de studiu.

Dr. Cecilia T. Gambala, directorul educatiei studentilor OB-GYN de la Scoala Medicala de la Universitatea Tulane, a declarat pentru USA TODAY intr-un e-mail ca o mare parte din datele publicate despre modul in care stresul afecteaza femeile gravide „demonstreaza” asocieri intre rezultatele stresului si nasterea, dar  nu precizati cauza. Gambala nu a fost implicata in noul studiu.

Motivul pentru care fetusii de sex masculin care nu au supravietuit in perioadele de stres matern sunt neclare si necesita cercetari suplimentare, a spus Gambala, dar s-a observat “adaptabilitate crescuta” la sugari.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...