Hibiscusul – Ceai Pentru Tensiunea Arteriala
Rezumat:
Acest arbust are flori galbene cu un centru de culoare rosie, fructele si în special caliciul (structura sub forma de vas care sustine floarea) sunt folosite pentru a prepara ceaiul, care este cunoscut sub numele de ceai acru în Iran. Este o bautura populara în multe tari, inclusiv în Egipt, Sudan si Germania.
Multi oameni asociaza hibiscusul cu florile sale frumoase, dar este, de asemenea, utilizat în întreaga lume, în remedii din plante, în primul rând ca un ceai.Hibiscusul asociat cu beneficiile in sanatate si popular servit într-o infuzie de ceai este cunoscut sub numele de Hibiscus botanic sabdarifa L.
Ce beneficii sunt asociate cu luarea hibiscusului?
Studiile au aratat ca hibiscusul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu publicat de “Phytomedicine” în 2004, pacientii cu hipertensiune arteriala si un grup de control au administrat fie o infuzie preparata cu Hibiscus sabdarifa L. pentru o luna, fie captopril (un medicament utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale).
Studiul, care a avut 75 de participanti, a indicat faptul ca consumul de ceai de hibiscus ar putea scadea tensiunea arteriala. Un alt studiu, publicat in Journal of Human Hypertension în anul 2009, a comparat efectul de a bea ceai de hibiscus cu ceai negru la 60 de pacienti diabetici cu hipertensiune arteriala usoara.
Studiul a concluzionat ca consumul de ceai de hibiscus a avut efecte pozitive asupra tensiunii arteriale la 2 pacienti cu diabet zaharat de tip cu hipertensiune arteriala usoara. Intr-un alt studiu, publicat în Journal of Nutritionin 2010 si prezentat de American Heart Association, 65 de adulti pre si usor hipertensivi au administrat fie 240ml de ceai de hibiscus de trei ori pe zi sau un placebo timp de 6 sapttmâni.
Desi nu a existat nici o diferenta semnificativa a tensiunii arteriale diastolice intre grupul care a baut ceai de hibiscus si grupul de control, studiul a constatat ca ceaiul de hibiscus a redus tensiunea arteriala sistolica.Cu toate acestea, toate acestea sunt studii mici si sunt necesare mai multe cercetari pentru a sustine aceste afirmatii.
Mentiunile de sanatate au fost facute cum ca Hibiscus sabdarifa L. în forma de infuzie poate aduce o îmbunatatire a functiei diuretice si functiei motorii a intestinului, dar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a constatat ca nu exista dovezi care sa justifice aceasta.
Ceaiul de hibiscus este utilizat în mod traditional în unele tari, pentru o serie de simptome, cum ar fi tratarea unei dureri de gât sau tuse si reducerea nelinistii.Emolientul obtinut din frunze este folosit pentru tratarea ranilor pielii. Cu toate acestea nu exista nici o cercetare stiintifica care indica faptul ca hibiscusul este eficient în aceste tratamente.
Cum se consuma hibiscusul?
Calyxes uscate sunt folosite pentru a face un ceai. Acesta este utilizat în comert într-un numar de amestecuri de ceai din plante si alte bauturi aromate. Fructele preparate sunt gatite ca un fel de mâncare în tarile africane si acestea sunt folosite pentru a face sosuri, gemuri ai chutney. Frunzele tinere pot fi adaugate la salate.
Exista riscuri asociate cu hibiscus?
Daca sunteti alergic sau sensibil la membrii familiei de plante Malvaceae, ar trebui sa evitati bauturile sau alimentele preparate cu hibiscus. Deoarece exista putine cunostiinte despre hibiscus, este cel mai bine sa-l evitati daca sunteti gravida sau alaptati.
MHRA, agentia responsabila pentru reglementarea tuturor medicamentelor si a dispozitivelor medicale din Marea Britanie, a primit patru rapoarte a unor posibile efecte adverse asociate cu ingestia de hibiscus, doua cazuri fiind legate de probleme digestive si probleme cu ficatul.