|

Oamenii de stiinta spun ca terapiile naturiste nu fac doar bine- ele economisesc miliarde de euro din costurile pentru sanatate

Impactul se poate simti imediat. Anecdotic, mersul afara si in soare se simte revigorant.
Stiinta a dovedit mult timp ca acest lucru este adevarat: Cercetarile arata ca timpul petrecut in aer liber poate reduce stresul, poate imbunatati procesele cognitive si creste calitatea somnului. Acum, un nou studiu a pus o valoare in bani pentru imbunatatirea starii de bine datorate vizitelor in parc.

Cercetatorii de la Universitatea Griffith din Australia sugereaza ca parcurile nationale si zonele protejate economisesc aproximativ 6 trilioane de dolari la nivel global in costurile de ingrijire a sanatatii mintale. Autorul studiului principal, Ralf Buckley, a declarat ca, in timp ce aceasta este o estimare „conservatoare”, este inca „de 10 ori mai mare decat valoarea globala a turismului parcului si de 100 de ori mai mare decat valoarea globala a bugetelor agentiilor de parc”.

Cercetatorii au examinat un esantion reprezentativ pentru populatie de aproape 20.000 in statele australiene Queensland si Victoria. Participantii la studiu si-au descris propria sanatate mintala si au raportat cat de des viziteaza parcurile – atat recent, cat si pe durata vietii lor. Buckley a declarat ca echipa sa a folosit apoi o tehnica de regresie statistica pentru a „identifica ce proportie a bunastarii lor s-a datorat vizitelor in parc”, a adaugat el.
Cercetatorii au descoperit ca 2,5 pana la 3% din sanatatea mentala a unei persoane se bazeaza pe cat de des viziteaza parcurile. In timp ce procentul pare scazut, este aproximativ acelasi cu efectul venitului suplimentar asupra sanatatii mintale a unei persoane, potrivit studiului.

Estimari globale
Cercetatorii au calculat ceea ce ei definesc drept „valoarea serviciilor de sanatate” pentru parcurile nationale din Australia de aproximativ 100 de miliarde de dolari inainte de a extrapola cifra la o scara globala. Concluziile lor sugereaza ca parcurile nationale contribuie cu aproximativ 6 miliarde de dolari la economia globala, desi cifra variaza intre 5-31 trilioane de dolari pe an. Gama mare este o reflectie a atentiei cercetatorilor in ceea ce inseamna exact numerele.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...