Cele mai importante elemente de web design pentru orice website
Designul unei pagini web este aproape la fel de important precum continutul. Web design-ul este primul lucru observat de vizitatori, acesta denota unicitatea fiecarei pagini inainte ca macar un rand de continut sa poata fi citit. Pe de alta, parte, desi un design web al paginii original si atractiv poate adauga la popularitate unui website, exista destule exemple de pagini cat se poate de simplece se numara printre cele mai populare si accesate domenii. Un website poate avea succes si fara cele mai originale butoane sau un header ce atrage atentia imediat atentia si lasa o impresie de durata. Exista insa cateva elemente de design web ce nu trebuie sub nici o forma ignorate atunci cand se creaza un website de calitate.
Meniul de navigare: Marea majoritate a site-urilor sunt formate din mai multe pagini, iar navigarea cat mai usuara intre acestea este de maxima importanta. Utilizatorii vor deveni repede frustrati daca nu pot gasi informatia dorita intr-un timp cat mai scurt. Regulile de baza in ceea ce priveste meniul de navigare sunt elementele simple ce pot face diferenta intre un vizitator multumit de experienta si unul ce nu se va intoarce pe pagina:
– Meniul trebuie sa se afle pe pagina acolo unde utilizatorul il va cauta in mod intuitiv. Multi web designeri incepatori sunt tentati sa exagereze cu elementele de originalitate, acestea isi au intr-adevar locul lor si pot spori atractivitatea unei pagini, insa anumite elemente de maxima importanta trebuiesc pastrate acolo unde le este locul. O pagina cu meniul de navigare in partea de jos, spre exemplu, va fi in mod subconstient perceputa drept o experienta negativa de utilizatorul obisnuit sa caute meniul de navigare in susul sau stanga paginii.
– Textul meniului trebuie sa fie usor de citit. Sub nici o forma nu trebuie sacrificata vizibilatea de dragul designului. Daca butoanele de navigare au un anumit pattern, acesta trebuie sa fie cat mai subtil si sa contrasteze cat mai puternic cu textul. De asemenea, spacing-ul dintre butoane este un element extrem de important. Daca se adauga alte efecte de hoover pentru butoane, web designerul trebuie sa se asigure ca acestea sunt executate corect si nu creeaza erori graficii sau intercaleaza text important.
Elemente de design ce pot incetinii navigarea: Este adevarat ca internetul devine din ce in ce mai modern, iar pagini ce puteau sa dureze pana la 5 minute pentru a se incarca complet in era dial-upului, se incarca astazi intr-o secunda. Asta nu inseamna insa ca website-urile de azi au o scuza sa ignore potentialii utilizatori ce inca nu detin internet indeajuns de rapid. Trebuie luati in considerare utilzatorii ce folosesc tot mai mult internetul mobil. In acest sens se pot face multe lucruri, unul dintre cele mai importante fiind ca macar pagina principala sa fie pastrata cat mai curata si sa se evite cat posibil continutul greoi. Atunci cand se posteaza imagini, acestea trebuie redimensionate in prealabil (neaparat cu atributele height si width pe elementul img) si folosite thumbnail-uri.
Elementele de cod trebuiesc folosite pentru scopul lor: Ca si problemele legate de meniu, astfel de probleme nu ar trebui sa apara intr-o pagina, insa web designerii aflati inca la inceput de drum pot fi tentati sa improvizeze in moduri ce pot afecta compatibilitatea pe termen lung. Cele mai des intalnite astfel de improvizatii sunt folosirea tabelelor pentru layout, folosirea incorecta a tagurilor sau folosirea unui font bold marit in loc de header (de altfel, acest lucru interfereaza si cu motoarele de cautare). Mai mult decat atat, web designerul ce vrea sa faca o cariera din construirea de pagini web trebuie sa tina pasul cu noutatile, persoanele care au invatat doar html si refuza sa foloseasca CSS, php, nu isi fac o favoare nici lor, nici clientilor. Browsere noi continua sa apara iar cele vechi continua sa primeasca versiuni si update-uri, nici un client nu doreste sa plateasca pentru o pagina outdatata.