Internetul s-a schimbat in 2024 si robotii AI incep sa creeze probleme

0

A close - up photo of a corridor in a busy data center. The image features a multitude of rack servers and supercomputers filling the frame. Generative AI

Cloudfare, un actor-cheie in infrastructura web, tocmai a publicat raportul sau anual privind principalele tendinte digitale. Intre ascensiunea robotilor AI si evolutia protocoalelor de conectare, acest bilant pe 2024 ofera o imagine detaliata a unui internet in continua schimbare.

Cloudflare, un specialist in securitatea si optimizarea web, s-a impus ca un observator cheie al tendintelor digitale. In iulie 2024, compania avertiza cu privire la probleme majore, printre care traficul rau intentionat care reprezenta 7% din schimburile globale si o recrudescenta a atacurilor DDoS, cum ar fi cele care au vizat site-urile guvernului francez. Astazi, cu raportul sau anual de sfarsit de an, compania ofera o panorama mai larga: o crestere de 17,2 % a traficului global pe internet, roboti AI omniprezenti si securitatea care ramane o preocupare majora.

Printre cele mai importante informatii din acest raport se numara rolul tot mai important al robotilor de inteligenta artificiala in traficul web. Aceste roboti, cum ar fi ClaudeBot, GPTBot si Bytespider, colecteaza date prin scanarea web-ului pentru a antrena AI-urile. In 2024, „facebookexternalhit” de la Facebook a generat 27,16% din traficul legat de roboti, urmat de Bytespider (23,35%) si ClaudeBot (8,06%). In timp ce unii sunt transparenti cu privire la activitatile lor, altii ridica semne de intrebare cu privire la conformitatea lor cu normele de colectare a datelor.

Robotii AI vor transforma traficul pe internet pana in 2024

Raportul arata ca tendintele variaza de la un bot la altul. Bytespider, legat de ByteDance – compania mama a Tiktok – si-a vazut activitatea scazand cu 80% in cursul anului, in timp ce ClaudeBot, de la Claude AI, a inregistrat un varf la mijlocul anului inainte de a se stabiliza. GPTBot, utilizat de OpenAI, a ramas constant. Aceste instrumente joaca un rol esential in formarea modelelor de inteligenta artificiala, dar reprezinta o provocare pentru operatorii web, nu in ultimul rand din cauza volumului mare de cereri pe care le genereaza si a lipsei de transparenta cu privire la activitatile lor. Cloudflare continua sa monitorizeze impactul acestora asupra infrastructurilor, in special pentru a evita saturarea sau abuzurile.

Vezi si:  Precizari terminologice si legislatie specifica: e-business, e-commerce, m-business

Raportul evidentiaza, de asemenea, schimbari semnificative in modul in care utilizam internetul. De exemplu, un nou protocol numit HTTP/3 este utilizat pentru a face conexiunile mai rapide si mai sigure, dar aproape 30% din conexiuni se bazeaza inca pe tehnologii mai vechi, cum ar fi HTTP/1. Securitatea ramane, de asemenea, o problema-cheie: anul acesta, 4,3% din e-mailurile analizate contineau linkuri frauduloase sau expeditori inselatori.

In sfarsit, Cloudflare a inregistrat 225 de intreruperi majore ale internetului in intreaga lume, cauzate de defectiuni tehnice, atacuri cibernetice sau chiar decizii guvernamentale. Aceste intreruperi arata ca infrastructura digitala este inca fragila in multe regiuni.

 

Sursa: https://www.phonandroid.com/internet-a-change-en-2024-et-les-bots-dentrainement-des-ia-commencent-a-creer-des-problemes.html

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *