Precizari terminologice si legislatie specifica: e-business, e-commerce, m-business
In contextul actual, rolul Internetului este covarsitor si in mediul afacerilor. Acesta rezida din faptul ca prin Internet, mediul afacerilor nu mai este ingradit de granitele dintre tari. De asemenea, tot Internetul a deschis noi cai de comunicare, de colaborare si coordonare intre consumatori, comercianti si parteneri de afaceri. Pe fondul acestor schimbari au fost reconsiderate anumite practici de marketing si adaptate la noile conditii sau, au fost concepute
noi practici. Pe acest fond au aparut termeni si concepte noi precum e-business, e-commerce, m-business etc.
-
e-business
In ultimii ani, afacerilor li s-a adaugat un prefix nou, astfel au devenit e-business. Termenul de e-business (afaceri electronice) reprezinta in fond o expresie generica pe care IBM a folosit-o in premiera, in anul 1997. Bill Gates defineste businessul „ca fiind o modalitate de acces securizat, flexibil si integrat pentru desfasurarea diferitelor afaceri prin combinarea proceselor si sistemelor care executau operatii de baza ale afacerilor cu cele ce fac posibila gasirea informatiilor pe Internet. Teoretic, prin conectarea sistemului informatic pe Web, putem spune ca dezvoltam un e-business, adica instruim <<sistemul nervos central al afacerii noastre>>”
-
e-commerce
In contextul actual, comertul migreaza spre e-commerce (comert electronic). e-commerce se defineste ca fiind cumpararea si vanzarea de produse si/sau servicii in mod electronic. Practic, e-commerce reprezinta in prezent una dintre cele mai active si importante arii de dezvoltare din cadrul net-economiei. Prin Internet, societatile pot derula modalitati clasice de comert dar si modalitati perfectionate. Pentru inceput, comertul electronic a oferit doar servicii de cumparare la distanta, insa in timp, s-au dezvoltat noi domenii precum:
– aprovizionare electronica (e-procurement);
– magazine electronice (e-shop, e-store, e-mail);
– piete virtuale (marketspace);
– licitatii on-line (e-auction);
– servicii bancare (internet banking).
Cea mai dinamica parte a comertului electronic este achizitionarea de bunuri si servicii on¬line.
Comertul online este reglementat in principal de Legea comertului electronic 365/2002. Site-ul magazinului online trebuie sa contina: nume PFA sau SRL; date de identificare, inclusiv CIF, inregistrare la Registrul Comertului etc; date de identificare ale autoritatii competente; tarifele produselor sau serviciilor care se vand pe site-ul respectiv.
De asemenea, pentru deschiderea unui magazin online este necesar ca activitatea de comert electronic sa fie avizata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
-
m-business
Avand in vedere dezvoltarea exploziva a retelelor mobile si in special a utilizarii intensive a infrastructurii acestora, asistam in prezent, la derularea afacerilor mobile (m-business), acele afaceri electronice care folosesc dispozitivele fara fir cu acces Internet.
Aplicatiile de m-business pot fi grupate dupa cum urmeaza:
- a) de acces la servicii financiare:
– m-banking, ceea ce presupune, de exemplu, ca se poate consulta financiara, se pot face plati etc;
– m-broking, prin aceasta aplicatie, pretul actiunilor nu va reprezenta niciodata o necunoscuta;
– m-payment, prin care se efectueaza transfer de bani cu cardul.
- b) pentru comertul cu produse si servicii
„- m-retailing: servicii de vanzari cu amanuntul cu plata prin intermediul cartii de credit
– m-ticketing: cumpararea sau rezervarea de bilete
– m-auctions: participarea la licitatii”
- c) aplicatiile pentru promovarea produselor si serviciilor, ce au legatura stransa cu utilizarea mobilelor din generatia 2,5 si 3G, dotate cu capacitati deosebite multimedia, reprezinta o grupa de servicii bazate pe transmiterea unor reclame sau informatii personalizate utilizatorilor, ca urmare a crearii profilului acestora de catre operatorul de telefonie mobila
- d) aplicatii de acces la divertisment:
– m-gaming, m-music, m-video;