Penguin Update, moare SEO?
Penguin update, noul algoritm care a zguduit din temelii intreaga comunitate SEO, care se vrea a fi “another step to reward high quality sites” dupa cum declara Matt Cutts, a lovit din temelii siteurile slabute din punct de vedere calitativ, dar a si lasat in urma sa o groaza de victime colaterale (acest lucru voi incerca sa il tatez intr-un alt subiect).
Desigur ideea in sine nu este una rea, pana la urma continutul trebuie creeat pentru userul de rand, nu pentru motoarele de cautare.
Au fost declasate, si pe buna dreptate, siteuri care, poate, desi avand un continut relativ ok, au fost over optimizate, atat onpage cat, mai ales off page.
Este acest upadate moartea subita a SEO? In nici un caz. SEO nu a murit si nici nu va muri. Se schimba algoritmul? Ne adaptam. Nu putem, lasam pe alti mai priceputi. Lumea SEO este asemeni junglei: supravietuiec cei puternici, care se pot adapta schimbarilor.
Potrivit declaratiilor oficiale, Google a inceput lupta impotriva web spam-ului, fara insa sa defineasca foarte clar si fara echivoc acest lucru.
Sa luam de exemplu keyword stuffing-ul. Aceasta e clar o strategie menita sa influenteze motoarele de cautare, cu scopul vadit de a iesi mai sus in cautari. Dar unde este limita? Cum putem stabili, cei ce suntem de buna credinta, daca o anume expresie cheie apare mai mult decat ar trebui in continutul siteului pe care il administram? In acest caz, analiza este un pic subiectiva, mi-e foarte greu sa cred ca un motor de cautare va putea analiza obiectiv acest aspect.
Atentie, ma refer aici doar la kw stuffingul moderat, nu la cel grosolan, unde lucrurile sunt extrem de clare.
Trecand la optimizarea off page, voi incerca sa analizez un pic metodele traditionale de linkbuilding, fara a ma referi la linkurile de tip spam, construite cu programele automate, sau la cele construite prin intermediul retelelor de exchange gen Voltrank, linkuri care clar, sunt pasibile de penalizare, in cazul in care sunt descoperite.
Daca pana in Penguin update linkurile de slaba calitate erau pur si simplu ignorate, se pare ca in “noua era” acestea va pot trage la fund, este concluzia lui Krumel, concluzie pe care si subsemnatul o sustine.
Sa revenim la principalele metode de lb:
*Inscrierile in directoare de linkuri
Fiind poate principala sursa de linkuri pe .ro, e indreptatita urmatoarea intrebare: “Sunt aceste linkuri naturale? ”
As raspunde si da si nu. Da, pentru ca pana la urma scopul acestor siteuri este de a cataloga informatia pe categorii de interes. Atata vreme cat DMOZ este in continuare un site cu autoritate extrem de ridicata, nu vad de ce un director romanesc get beget nu ar fi tratat la fel.
As raspunde si Nu, pentru ca, de cele mai multe ori, webmasterii, si chiar oamenii de SEO, folosesc aceasta metoda de linkbuilding fara a avea o strategie corecta. Este clar ca buna ziua ca folosind obsesiv aceeasi ancora si aceleasi descrieri, scopul este unul clar: acela de a incerca manipularea motoarelor de cautare.
*Publicarea de articole in directoarele de articole
Sunt aceste linkuri naturale? De asemenea raspunsul este si da si nu.
La fel, ca in cazul submiterii in directoare, datorita nepriceperii, sau poate datorita dorintei de a urca rapid in cautari , cuvintele cheie nu sunt alternate; ba chiar de multe ori, acelasi articol este publicat succesiv in mai multe directoare, evident cu aceleasi ancore pe linkuri.
*Cumpararea de advertoriale .
In esenta e clara treaba ca linkurile din advertoriale sunt creaate cu unicul scop de a manipula motoarele de cautare. Exceptie fac cele care au “rel=”nofollow” , dar personal nu prea am vazut practicandu-se acest lucru pe .ro .
Vestea buna este ca, totusi, e destul de greu de dovedit faptul ca un asemenea link este cumparat atata vreme cat va alegeti cu grija locurile de unde cumparati aceste articole. Bineinteles, daca articolul va fi cumparat intr-o mica ferma, exista riscul destul de crescut ca acesta, mai ales dupa ultimele schimbari sa faca mai mult rau decat bine.
Sfatul personal este sa va alegeti cu grija siteurile de unde veti cumpara advertoriale. Axati-va pe calitate, nu pe cantitate.
Atentie sporita si la linkurile provenite din alte surse: profile, comentarii pe bloguri, semnaturi pe forumuri. Nu construiti obsesiv bl pe aceleasi cuvinte cheie.
Ca si incheiere, scrieti in continuare pentru oameni, nu pentru motoare. Construiti-va linkuri tinand cont ne noile tendinte. Penguin a trecut. Vor mai fi si alte update-uri. Treceti peste. De voi depinde totul.