Sfaturi pentru depozitarea bateriilor litiu-ion

0

Majoritatea utilizatorilor calculatoarelor portabile s-au confruntat cel putin o data in viata cu probleme legate de autonomie – de aceea alegerea unor noi baterii de laptop a aparut ca o rezolvare naturala.

Ce putem insa sa facem cu vechiile baterii? Cum le putem stoca? Sunt intrebari pe care poate nu le-am exprimat, insa raspunsurile lor sunt importante atat pentru viata acestor acumulatori, cat si pentru un backup de energie.

Cateva linii mari de ghidare pentru stocarea acestor baterii laptop, exprimate in putine randuri:
– Indepartati (scoateti) bateriile din echipamente si pastrati-le intr-un loc uscat si racoros
– Temperaturile optime sunt intre 0 si 20-25 de grade Celsius. O temperatura de 5 grade este ideala.
– Bateriile de calitate pot fi stocate fara probleme. Cele pe baza de litiu (dar si celelalte baterii alcaline) pot fi stocate pana la 10 ani, cu pierderi neinsemnate in ceea ce priveste capacitatea lor.
– Evitati inghetarea – atentie: daca sunt descarcate, vor ingheta cu mai mare usurinta.
– Incarcati-le inainte de a le pune pentru pastrare: este recomandat undeva la 40%; acest lucru va asigura ca bateria sa nu coboare sub 2,50 V/celula si sa fie afectata. Daca de exemplu veti incarca bateria in mod complet, aceasta va pierde mai multa energie.
– Indepartati bateriile (litiu ion) daca voltajul a ramas sub valori mai mici de 2.0V/celula pentru mai mult de o saptamana.

Alte sfaturi se pot referi efectiv la locul in care le pastrati si la modul de stocare:
– Pastrati bateriile in ambalajul original, pe cat posibil
– Nu stocati bateriile noi alaturi de cele vechi.

Vezi si:  Cum sa repari accesorile laptopului

Bateriile trebuie protejate, pentru a nu fi supraincalzite in cazul unor folosiri intensive sau pastrarea la temperaturi ridicate. De exemplu, trebuie evitata depozitarea lor in spatii precum interiorul unui autovehicul, in perioada verii – aici temperaturile pot depasi 40 de grade Celsius cu usurinta; operarea unui laptop in lumina solara directa poate de asemenea sa cauzeze o supraincalzire.

In cazul unor accidente cauzate la utilizare sau la incarcare (deteriorari, foc), spalati partile ce au intrat in contact cu componentele din baterii, folosind apa.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *