Sfaturi pentru protejarea bateriei laptopulu
Stim cu totii ca orice baterie are o durata de viata limitata si multi utilizatori nu cunosc inca, faptul ca modul de utilizare a laptopului, influenteaza direct bateria. Explicatia e simpla, dar nimeni nu se intereseaza sa citeasca vreodata instructiunile de pe spatele ei.
Temperaturile extreme sunt, poate, cel mai mare dusman al bateriei de laptop. Ideal, bateria ar trebui sa fie mentinuta la temperatura camerei. Insa multi dintre noi obisnuim sa tinem laptop-ul pe genunchi, sau chiar in pat, acoperindu-i fantele de evacuare a aerului cald degajat de componente. Ne dam seama abia dupa ce incepe sa se incinga. Cu timpul insa, bateria va tine din ce in ce mai putin. Solutia e simpla: folositi un stand de laptopt, cel mai bine cu ventilator incorporat. Va poate scuti de o gramada de probleme.
O alta greseala este sa folosesti laptopul si cu bateria plina si conectat la priza. Un grad de incarcare de 100% va dauna in timp bateriei. Ideal, o baterie Li-Ion ar trebui sa stea cam intre 40-60%, dar daca nu e mereu posibil, incercati sa o descarcati pana la aceasta valoare macar o data pe saptamana. Unele laptopuri au optiunea de a nu mai incarca bateria peste 70%. Daca firmware-ul laptopului vostru permite asta, atunci puteti activa optiunea respectiva, pentru a proteja mai mult bateria.
Daca folositi laptopul cu bateria scoasa, atunci cel mai bine e sa o depozitati intr-un loc uscat, racoros si ferit de razele soarelui sau de inghet. Nu depozitati bateria in locuri in care ar putea fi expusa la temperaturi extrme, fie prea mici sau prea mari si nu uitati sa o mai si folositi, pentru ca o baterie ce nu a fost folosita pentru o perioada de timp indelungata, este posibil sa isi piarda din capacitatea de stocare a energiei. In multe service-uri au fost intalnite situatii cu baterii de laptop ca si noi, care insa nu mai retin energia si practic sunt inutile, necesitand inlocuirea acesteia.
Si incarcatorul conteaza!
Nu folositi un alt alimentator decat cel care respecta valorile indicate de producatorul laptopului. Este de preferat sa folositi intotdeauna un incarcator de laptop original iar in situatiile in care acesta devine nefunctional, fie il reparati fie cumparati un incarcator identic. Exista si incarcatoare compatibile, produse de branduri cunoscute iar daca valorile amperajului si voltajului, sunt cele indicate, se pot folosi si acestea. Recomandat este sa evitati incarcatoarele universale pentru ca acestea nu sunt “safe” in totatlitate.
Setari in ControlPanel
Si setarile sistemului de operare pot ajuta. Pe langa cateva trucuri care te ajuta sa-ti tina mai mult bateria fix atunci cand ai mai mare nevoie, optiunile pentru alimentare reprezinta un punct bun de plecare. Mergeti la Control Panel – hardware and Sound – Power Options si setati planul care vi se pare cel mai potrivit. Power Saver, daca aveti nevoie ca bateria sa se descarce mai putin, sau Balanced (care este si modul recomandat de Windows), pentru o folosire echilibrata. In ceea ce priveste setarile avansate, va puteti juca cat de mult doriti.