Stick USB sau card de memorie pentru stocarea datelor?

0

Sunt suporturi de stocare detasabile, ambele au un format ultra-compact, folosesc memoria flash si au aparut in acelasi timp, in anul 2000: este vorba despre stickul USB si cardul SD. In spatele dimensiunii lor miniaturale se ascund capacitati de stocare foarte mari, de pana la 2 TB. Daca ar ramane doar unul singur, pe care dintre ele l-ati alege?

Format: uniformitate versus originalitate

Toate cardurile SD au acelasi format (2,4 x 3,2 x 0,2 cm) si aceeasi greutate (2 grame) si asta dintr-un motiv intemeiat: se potrivesc intr-un slot standardizat. In ceea ce priveste stickurile USB, in afara de conectorul care le permite sa fie introduse intr-un port specific, producatorii sunt liberi sa ofere modele originale. Rezultatul este un format care, in general, are cativa centimetri si cantareste in jur de zece grame. In ambele cazuri, riscul este acela de a pierde aceste mici suporturi de stocare din cauza dimensiunilor reduse. Stickul USB prezinta avantajul de a fi mai mare si de a putea fi folosita ca breloc.

Capacitate si performanta: avantajul unui stick USB

Cardurile SD si stick-urile USB pot ajunge la 2 TB. Cu toate acestea, in cazul cardurilor de memorie, aceasta este o realitate teoretica: cele mai raspandite modele SDXC (capacitate extinsa) ajung la 512 GB, in timp ce stick-urile USB de 2 TB sunt deja in vanzare.
Pe langa capacitatea maxima, “memory stick-ul” domina cardul SD in ceea ce priveste debitul: USB 3.1 permite viteze de transfer de pana la 1,3 GB/s. Cel mai rapid card SD, echipat cu interfata UHS-II, ofera o viteza de citire de 312 MB/s, mai putin de jumatate din standardul USB 3.0 (640 MB/s).

Vezi si:  Accesorii necesare pentru laptop

Utilizari: Cardurile SD sunt mai mobile

Porturile USB sunt apanajul computerelor, in timp ce dispozitivele mobile (smartphone-uri si tablete) au mai degraba sloturi pentru carduri SD. Prin urmare, cardurile de memorie pot fi utilizate pentru a extinde capacitatea de stocare a acestor dispozitive (in special sub Android). Cardul SD este, de asemenea, esential in aparatele foto si camerele video. Scopul sau principal este de a fi mai degraba hard disk-ul camerelor digitale decat un suport de stocare detasabil.

Stickul USB se limiteaza la acest rol, in principal pentru a transporta date de la un computer la altul.

Durabilitatea: o chestiune de tehnologie

Deoarece este mai putin probabil sa fie transportat, un card SD este, nu risca sa fie scapat sau pierdut. Insa, atunci cand este pierdut, cardul SD este adesea mai greu de gasit. Cu toate acestea, se spune ca este mai robust, desi stick-ul USB este relativ rezistent la socuri si praf. Ceea ce determina cu adevarat durata lor de viata sunt ciclurile de scriere/stergere: pana la 100 000 pentru modelele care utilizeaza tehnologia SLC, care consta in stocarea a 1 octet pe celula (fata de 2 in cazul MLC). Egalitate in acest punct, in ceea ce priveste riscul de pierdere a datelor. Memoria flash a unui card SD sau unui stick USB nu apreciaza o expulzare brusca in timpul utilizarii. Cealalta cauza majora a pierderii de date este manipularea incorecta, formatarea sau coruperea partitiilor.

Prin urmare, alegerea suportului de stocare detasabil depinde in primul rand de utilizarea preconizata.

Sursa: https://www.data-labcenter.fr/news-et-reportages/conseils-et-generalites/cle-usb-carte-sd-match-stockage-amovible/

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *