Tipuri de cartuse imprimante
Oricat de performanta ar fi imprimanta pe care o utilizati frecvent, intotdeauna va avea nevoie de ceva pentru a functiona la parametrii normali: tus! Acesta este in mod normal stocat intr-o componenta numita cartus, special conceputa pentru imprimanta folosita de dumneavoastra. Cartusul este detasabil si inlocuibil, iar din punct de vedere al pretului variaza in functie de modelul imprimantei si de multi alti parametrii. Din fericire aveti mai multe optiuni la indemana si iata cateva dintre ele:
- Cartuse imprimanta OEM
Cand ati cumparat pentru prima data imprimanta, aceasta a venit insotita de un cartus fabricat de aceasi firma ca si aceasta. Fiecare imprimanta este diferita, asadar si cartusele pentru ea vor fi diferite. Cele fabricate de acelasi producator ca si imprimanta din care fac parte mai sunt numite si OEM, abreviere care vine de la Original Equipment Manufacturer. Cu alte cuvinte, acestea sunt cartusele originale. Daca in momentul in care vi se consuma tot tusul, alegeti sa inlocuiti cartusul cu unul OEM, veti avea certitudinea ca acesta se va potrivi perfect imprimantei dumneavoastra si ca va functiona ca si pana acum, adica la aceeasi calitate a printului. Din pacate insa, acest tip de cartuse HP de exemplu, cat si tusul cu care sunt umplute, sunt cele mai costisitoare de pe piata. Iar daca pretul este o problema pe care doriti sa o luati in considerare, poate alte optiuni sunt mai potrivite pentru dumneavoastra.
- Cartuse imprimanta compatibile
Cartusul imprimantei dumneavoastra nu este obligatoriu sa fie fabricat de acelasi producator ca si imprimanta pentru a functiona. Exista cateva companii pe piata care s-au specializat in manufacturarea de cartuse compatibile cu mai multe tipuri de imprimante de la diferiti producatori. Cel mai mare avantaj pe care un client il are daca achizitioneaza un astfel de cartus, este pretul. Cartusele compatibile sunt mai ieftine, adesea ajungand pana la jumatate din pretul unui cartus original. Majoritatea vor functiona ok in imprimanta dumneavoastra, totusi in unele situatii, compatibilitatea nu va fi chiar 100%. Este posibil ca din punct de vedere al calitatii sa lase de dorit, iar durata de functionare sa fie mai scurta. In general sunt construite aproape la fel ca cele originale, doar ca de un alt producator.
- Cartuse imprimanta reciclate
O alta optiune la care ar trebui sa va uitati atunci cand vreti sa cumparati un cartus nou sunt cele reciclate. Acestea sunt cartuse imprimanta OEM sau compatibile care s-au defectat, iar companiile de reciclare cartuse le-au reparat si le revand la preturi mai mici. Din punct de vedere al costului s-ar putea sa iesiti avantajos, insa din punct de vedere al durabilitatii, nu aveti nicio garantie. Un motiv pentru care multi oameni aleg sa le foloseasca este faptul ca sunt benefice pentru mediul inconjurator: un cartus reciclat inseamna un cartus in minus fabricat si un deseu in minus in natura.
- Umplerea cartusului propriu cu tus
Este posibila in cazul anumitor modele de cartus, dar este o treaba murdara si neplacuta de catre utilizatori, desi convenabila ca pret. Trebuie sa desfaci cartusul, sa faci o gaura in el, sa il umpli cu o seringa de tus si sa lipesti banda de izolat peste gaura sa nu curga. Va dati seama ca nu este cea mai eficienta solutie, nici ca durata de functionare, nici ca siguranta pentru imprimanta ta.
De indata ce vei lua o decizie, si cartusul dorit va fi achizitionat, mai trebuie doar sa il inlocuiesti. Nu este dificil. Printeaza cateva pagini de test inainte sa dai drumul la acte oficiale sau la o cantitate mai mare de foi. Dupa aceea esti gata sa refolosesti imprimanta ca la inceput.