|

Mozilla a prezentat Firefox de noua generatie pe Android

La sfarsitul lunii iunie Mozilla a lansat o previzualizare a browser-ului de noua generatie pentru Android, care a fost denumit prozaic, Firefox Preview.

Browserul care pana la urma va inlocui Firefoxul curent pentru Android, botezat ‘’Fennec‘’, este alimentat de un nou software mobil, marcat ‘’GeckoView‘’. Modular in natura, GeckoView este o combinatie intre componente Android facute de Mozilla si de cel mai nou software de interpretare Gecko, inspirat de la Firefox Quantum, toate impachetate intr-o biblioteca Android care poate fi conectata cu alte aplicatii.

Prin detasarea lui Gecko de Firefox, Mozilla o sa fie capabila sa se separe aproape in totalitate de controlul si influenta lui Google pe Android. Nu doar ca Mozilla nu se bazeaza pe Blink, software-ul facut de Google, care este folosit de alte browsere Android, dar nu o sa trebuieasca sa foloseasca WebView, redactorul de pagina web al sistemului de operare, pentru aplicatiile non-browser.

‘’In timp ce toate browserele Android din ziua de azi sunt bazate pe Blink si asa respecta deciziile lui Google, GeckoView ne asigura noua si utilizatorilor nostri independenta.’’ a afirmat Vesta Zare, manager senior de proiecte pentru Firefox mobile, intr-o postare pe blogul companiei in 27 Iunie.

Zare a afirmat ca Firefox Preview este de doua ori mai rapid la redarea paginilor, decat Firefoxul actual pe Android, si la fel ca si fratele lui mai mare de pe calculator, are ad blocks pornit in mod implicit.

Cu toate ca trecerea de la Firefox pentru Android, la Firefox Preview nu a fost stabilita de Mozilla, Zare spunea ca ‘’o versiune lustruita, cu facilitati bogate‘’ o sa fie valabila din toamna. Cand asta se va intampla, Mozilla nu o sa mai aiba niciun motiv de a sustine Firefoxul invechit pe Android.

Nici nu va consuma mai mult timp de dezvoltare si resurse pe Firefox Focus, browserul no-tracking pentru iOS si Android care foloseste GeckoView- spunea Zare. ‘’Pentru a pune toate eforturile si resursele in GeckoView, munca in ceea ce priveste Firefox Focus va fi pusa in asteptare.’’
Firefox Focus poate fi descarcat de pe Google Play.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...