Ce este coliva si de ce este consumata la pomeni?
Indiferent ca este vorba despre o inmormantare simpla, la tara sau despre una organizata de servicii funerare sector 3, exista cateva lucruri pe care aceste evenimente le au in comun. Unul dintre aceste lucruri este coliva.
Considerata de foarte multi romani drept un desert delicios, coliva are o istorie foarte bogata, care incepe inca din secolul 4. Se pare ca in anul 361, atunci cand pe tronul Constantinopolului a urcat imparatul Iulian Apostatul, crestinii au inceput sa fie prigoniti si alungati din lacasurile de rugaciune.
Din dorinta de a-i batjocorii pe crestini, imparatul Iulian a dat ordin sa se stropeasca bucatele din piete cu sangele jertfit idolilor in care acesta se inchina, in asa fel incat acestia sa consume bucate prihanite in perioada de Post.
Din fericire pentru crestini, sfantul Teodor Tiron le-a oferit o solutie alternativa la alimentele din piete, iar aceasta a fost Coliva, o fiertura din grau zdrobit, indulcita cu miere.
Astazi, coliva are o semnificatie puternica in randul credinciosilor
Conform celor de la serviciifunerare.ro, din momentul in care coliva a inceput sa fie consumata pana astazi, aceasta a capatat o multime de semnificatii extrem de importante pentru crestini. Daca la inceput a fost doar o hrana care ii ajuta pe credinciosi sa treaca peste ispitele culinare, ulterior a devenit o hrana cu semnificatie aparte in pomenirea si cinstirea mortilor.
Se crede ca graul fiert pentru coliva este trupul persoanei care paraseste lumea, iar mierea reprezinta dulceata vietii vesnice, capatata de aceasta dupa moarte.
Coliva simbolizeaza credinta in nemurirea sufletului si este o adevarata ofranda adusa sufletelor care au trecut la cele vesnice.
Cand se mananca acest aliment?
Foarte multi oameni aleg sa il manance oricand, fiind foarte gustos (mai ales daca este imbogatit cu zahar din belsug si cu bomboane). Conform traditiilor crestine insa, coliva trebuie sa se consume la parastasele de pomenire ce au loc la 40 de zile de la deces, la 3 luni de la deces, la 6 luni, la 9 luni, la 1 an si ulterior in fiecare an pana ce trec 7 ani de la inmormantare.
De asemenea, coliva se consuma in sambetele mortilor.
Superstitii construite in jurul colivei
Desi crestinii nu ar trebui sa creada in superstitii, acestea s-au dezvoltat extrem de puternic in randul romanilor. In multe zone ale tarii exista o serie de superstitii foarte interesante:
- In nordul tarii se crede ca numarul de boabe de grau consumate de cei care participa la inmormantare reprezinta numarul de pacate pe care Dumnezeu i le iarta decedatului;
- In anumite sate se crede ca acest aliment poate sa ii fereasca pe oameni de strigoi, mai ales daca este sfintit;
- Dupa ce babele din martie trec, se crede ca este bine ca pasarile din curte sa fie hranite cu coliva. In felul acesta se evita ciuma si diverse alte boli.
Coliva, o sursa neinspirata de retete traditionale
Coliva clasica este reprezentata de grau simplu, fiert cu miere. De-a lungul timpului insa, s-au dezvoltat o multime de retete care mai de care mai frumoase si mai interesante. Coliva de astazi este asemanatoare unei prajituri in care se introduce esenta de rom, scortisoara, lamaie si numeroase bombonele stralucitoare. In compozitie nu exista doar grau, ci si nuca macinata, amestecata cu zaharul.
Astfel, evolutia alimentului este una continua si tine cont de modul in care evolueaza societatea. Cum oamenii de astazi sunt din ce in ce mai complecsi si mai atrasi de culoare si gust, coliva este si ea din ce in ce mai gustoasa. Semnificatiile sale raman aceleasi, insa.