Cum decizi daca iti trebuie o oala sub presiune
In ciuda faptului ca tehnologia ne ajuta sa economisim timp, se pare ca intotdeauna vom cauta sa gasim modalitati de a face lucrurile mai repede si mai bine. Inclusiv gatitul intra pe lista acestor activitati, mai ales atunci cand realizam ca trebuie sa ne dozam atat de bine eforturile incat sa avem deopotriva ragaz pentru job, familie, prieteni si, nu in ultimul rand, pentru noi insine.
Desi ar fi normal ca Slow cookerele sa fie foarte cautate in ultima perioada, produsele care ajuta la fierberea mancarii sub presiune continua sa reprezinte un segment notabil, in categoria recipientelor pentru gatit. Iata care sunt cele mai importante intrebari la care trebuie sa iti raspunzi inainte de a achizitiona un astfel de obiect:
De ce sa cumpar o oala sub presiune?
Stim – e usor sa asociem aceste dispozitive cu a doua jumatate a secolului XX si sa consideram ca numai mamele si bunicile noastre ar folosi asa ceva. Mai nou, marii producatori de ustensile pentru bucatarie au adus inovatii importante in domeniu, reconstruind oala cu presiune astfel incat sa gateasca orice fel de mancare in timp scurt si sa ofere toate masurile de siguranta necesare.
Daca te gandesti ca circa 2 Kg de carne de pui se pot gati in maxim 15 minute, iar un pilaf il prepari in doar 10 minute, intelegi ca economisesti nu numai din timp, ci si din energia consumata in mod normal de aragaz sau de plita pe care o folosesti.
Lista avantajelor poate continua, pentru ca gatitul sub presiune consuma mai putina apa, mediul etans impiedica oxidarea nutrientilor, alimentele isi pastreaza din vitamine si minerale(nu sunt prelucrate termic ore in sir), iar felurile de mancare obtinute sunt mai gustoase, deoarece aroma naturala a ingredientelor este pastrata in interior.
Ce caracteristici are un produs de calitate?
In primul rand, iti doresti un recipient trainic si sigur, care difuzeaza egal caldura si nu supraincalzeste bucataria atunci cand il utilizezi. De aceea, inoxul(18/10) ramane solutia preferata, datorita durabilitatii pe care o ofera. Baza multistratificata, captusita cu aluminiu, este cea care ajuta la incalzirea uniforma a continutului, deci pune si asta pe lista.
Mai departe, trebuie sa ai la dispozitie o valva de siguranta, o garnitura de etansare rezistenta(se schimba periodic) si un indicator al valorilor de presiune si temperatura din interior.
Cauta modele cu 2 manere(usor de manevrat) si selecteaza o capacitate pe masura necesitatilor(pana in 5 l pentru cupluri, peste 7.5 l pentru familii numeroase).
De evitat ar fi invelisul antiaderent; acesta se va deteriora in timp, iar un recipient facut din inox de calitate nici nu are nevoie de asa ceva.
De unde sa cumpar?
Daca vei arunca o privire pe topuri cu cele mai bune produse, vei vedea ca pozitiile fruntase sunt ocupate de oalele sub presiune de la Tefal, Fissler, AMT Gastroguss, Netlon, Kuhn sau Elite. Succesul acestor branduri se datoreaza optiunilor suplimentare cu care sunt prevazute ofertele si mai ales faptului ca utilizarea recipientelor nu mai este una intuitiva, ci se bazeaza pe parametri prestabiliti, mentionati in cartile speciale cu retete.
Bineinteles, nu e exclus sa alegi un produs “no name’, atat timp cat se incadreaza in bugetul tau, respecta normele de siguranta si vine insotit de o garantie convenabila.
Cat sa cheltui?
Un obiect confectionat cat mai simplu, neinsotit de carte de retete si care nu iti afiseaza vreun parametru intern costa intre 150 si 300 RON, in functie de capacitate. Intr-un model din gama celor mai usor de utilizat si prevazute cu optiuni multiple vei investi de la 300, la 800 RON.
Tinand cont de de materiale, metoda fabricarii, capacitate si producator, pot gasi chiar si oferte cotate cu peste 900 – 1000 RON, de regula incluse in categoria recipientelor profesionale.