|

Importanta Programului Phare si a unor demersuri in economie pentru tarile balcanice

Cu ajutorul Programului Phare, numeroase afaceri mici si mijlocii din Centrul si Estul Europei au alcatuit societati mixte cu firme din Uniunea Europeana. In situatia in care alti donatori sau institutii financiare nu au reactionat din cauza riscurilor mari implicate, Programul Phare a furnizat alocatii de capital, garantii si acoperiri de credite pentru a incuraja investitiile. Proiectul Phare a acordat, de asemenea, suport investitional prin studii de fezabilitate si de pre-investire si prin finantare directa.

Programul Phare a pus la dispozitie 33 milioane EURO alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. S-a estimat ca acesta a deblocat 434 milioane ECU pentru proiecte de investitii. In aceasta maniera, Phare joaca rolul unui catalizator prin deblocarea fondurilor de investitii, de multe ori de marimea ajutorului initial.

De asemenea, UE incurajeaza pe membrii sai sa dezvolte interes pentru sectoarele private pentru a cauta sa gaseasca parteneriate economice cu statele post-comuniste balcanice.

In ultimii ani, statul grec a incurajat exportul orientat catre initiativele de afaceri care are ca tinta pietele balcanice. Incurajarea planurilor noi de afaceri, pentru retele, programelor pentru personal si antreprenori de formare profesionala, acordurilor comerciale cu statele vecine si infiintarii Bursei de Valori de la Salonic sunt cateva masuri sustinute de Grecia in acest caz. Alternativ, o noua lege cu privire la „capitalul riscant” a fost creata, sperandu-se sa incurajeze si sa asiste intreprinderile la participarea in initiative de afaceri in Balcani.

Ascensiunea recenta a Organizatiei de Export Grecesti inzestreaza investitorii cu asigurari impotriva riscurilor politice, intr-un efort de a incuraja investitiile in Balcani.

Intreprinzatorii greci au investit pana acum aproximativ o jumatate de miliard de dolari atat in tarile balcanice cat si in fostele republici sovietice. Speranta este de a spori investitia de capital la un miliard de dolari pana la sfarsitul secolului. Importanta acestei investitii se afla nu numai in marime dar si in concentrarea ei. In Balcani, cea mai mare concentrare se gaseste in Romania cu 1378 de proiecte, urmata de Bulgaria cu 513 si Albania cu 100 de proiecte. Toate aceste investitii totalizeaza 100 de milioane de dolari.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...