Previziuni sumbre facute de FMI pentru economia europeana in 2023

0

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza o crestere de 0,5% in 2023 in zona euro, pe fondul unei crize energetice. O situatie complexa, destul de greu de gestionat de guverne si de bancile centrale.

Criza va lovi Europa. Aceasta este previziunea facuta de directoarea generala a FMI. Kristalina Georgieva subliniaza faptul ca orizontul economic a devenit mai sumbru din cauza razboiului din Ucraina. Europa a devenit mai vulnerabila in fata crizelor energetice.
Ne asteptam ca jumatate din tarile din zona euro sa cunoasca doua semestre de cresteri negative. Cu alte cuvinte, o criza, o recesiune, a explicat Kristalina Georgieva.

Pentru a ne oferi o idee cu privire la amploarea dificultatilor intampinate de economia europeana, Kristalina Georgieva a precizat ca previziunile de dinainte de pandemie difera cu 500 000 de miliarde de euro.

Directoarea FMI a continuat spunand ca situatia ar putea deveni si mai dificila in ciuda numeroaselor eforturi depuse de guverne pentru a ajuta fiecare locuinta in parte si companie. 2023 va fi mai dificil decat 2022 si iarna viitoare ar putea fi si mai grea pentru Europa decat in aceasta iarna. De ce? Deoarece responsabilii politici europeni au actionat extrem de rapid pentru a reface stocurile de gaz. Daca conditiile raman aceleasi, cu Rusia care nu mai furnizeaza gaz? Cum se pot reface stocurile de gaz pentru anul viitor? Acestea sunt doar cateva din intrebarile care pentru moment nu au un raspuns.

Europa este cea mai afectata de razboiul din Ucraina. Face parte din economiile avansate cele mai afectate din cauza proximitatii geografice de zona de conflict si din cauza dependentei puternice de importurile de gaz provenit din Rusia.

Vezi si:  Carrefour – evolutia unui mare lant de magazine in Romania

Iar daca Europa nu reuseste sa se pregateasca in mod corect, pagubele economice ar putea fi mai mari decat s-a prevazut. Intr-un scenariu pessimist, PIB ar scadea cu 0,9% in 2023 si inflatia va fi si mai persistenta.

Sursa: https://www.lemonde.fr/economie/article/2022/10/23/les-sombres-previsions-du-fmi-pour-l-economie-europeenne-en-2023-entre-forte-inflation-et-croissance-faible_6147024_3234.html

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *