Obiectivele, competentele si sarcinile Eurojust, unitate specializata in lupta impotriva criminalitatii organizate

0

Obiectivele Eurojust, unitate specializata in lupta impotriva criminalitatii organizate, sunt urmatoarele:

–  promovarea si imbunatatirea coordonarii intre autoritatile nationale competente, in urma unei cereri depuse ori a unor informatii colectate.

– imbunatatirea cooperarii intre autoritatile competente, in special pentru ajutor judiciar si extradare;

–  sprijinirea autoritatilor competente ale statelor membre in mai multe moduri. Din moment ce criminalitatea transfrontaliera nu poate fi limitata in granitele UE, Eurojust poate oferi sprijin pentru investigatii referitoare la un stat membru al UE si un stat tert, in cazul in care a fost semnat un acord de cooperare sau in cazul in care exista un interes substantial de impunere a dispozitiei de sprijin.

Competentele  unitatii Eurojust sunt prevazute de art. 4 paragraful l al deciziei 2002/187 si  se refera la: gama de infractiuni pentru care Europol are competenta generala de a actiona in conformitate cu articolul 2 din Conventia Europol din 26 iulie 1995, infractiuni cum ar fi: falsificare de bani (moneda EUR), filiere pentru imigrari realizate in mod clandestin, spalare de bani in legatura cu activitati criminale internationale, terorism, trafic de persoane si trafic ilicit de autovehicule, materii radioactive si nucleare, si de stupefiante; si la tipuri de criminalitate: informatica, coruptie, frauda, spalarea produselor rezultate din crime etc.

Eurojust poate cere ca autoritatile competente din statele membre sa ia masuri in legatura cu acte de infractionalitate sau criminalitate. Masurile pot fi:

–          desfasurarea unei anchete sau acte de urmarire judiciara in cazul unei anumite fapte precise;

–          in cazul unei fapte precise daca autoritatea competenta a unui stat membru este mai bine plasata este recomandat ca aceasta sa desfasoare ancheta in cauza;

Vezi si:  Razboiul din Gaza transforma Israelul intr-un stat paria pentru totdeauna?

–          autoritatile competente din statele membre trebuie sa puna la dispozitia unitatii Eurojust informatiile necesare pentru indeplinirea misiunii sale.

De asemenea, Eurojust asista anumite anchete la cererea autoritatilor compenente ale unor state membre.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *