|

Drepturile omului, un fenomen politic si juridic central in viata internationala

Evolutia reglementarilor internationale in acest domeniu arata ca stabilirea unui regim de protectie a drepturilor omului cere clarificarea cat mai mult posibil a limitelor, respectiv a cerintelor, pe care respectarea acestor drepturi le impune statelor, dar si altor actori care prin comportamentul lor pot depasi asemenea limite. Aceasta face necesara elucidarea diferitelor aspecte ale drepturilor si libertatilor si ale obligatiilor corespunzatoare, respectiv definirea continutului drepturilor si libertatilor fundamentale.

Omenirea a acumulat o experienta utila si a creat o baza principii si norme privind protectia drepturilor si libertatilor omului perfectionate in continuare, care permit, si in conditiile unor asemeni evolutii, actiunea pentru promovarea unui minimum de drepturi si libertati.

Drepturile omului au devenit un fenomen politic si juridic central in viata internationala. Diferitele drepturi si libertati, asa cum le cunoastem astazi se regasesc in sisteme de drept nationale si in documentele de drep international, tot mai numeroase si mai coerente.

Reglementarile internationale privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului au efecte directe si asupra reglementarilor in alte domenii ale relatiilor internationale. Astfel, domenii cum sunt dezvoltarea economica, diferite aspecte ale comertului, protectia ecologica, dezarmarea si controlul armamentelor, conduita in timpul conflictelor armate, nu mai pot fi tratate decat prin raportare la drepturile omului.

Aceste reglementari au implicatii profunde in viata interna, in toate tarile lumii si trebuie bine cunoscute, sub toate aspectele lor, pentru a putea promova realizarea lor efectiva. Drepturile omului au insa implicatii serioase si in relatiile externe, in planul securitatii si pacii, si deci impun examinarea atenta a continutului lor si a modalitatilor de aplicare, pentru a elimina false asteptari si dileme si a pastra drepturile omului pe terenul intelegerii, cooperarii si pacii si a nu le plasa in plan conflictual.

Drepturile omului au insa implicatii serioase si in relatiile externe, in planul securitatii si pacii, si deci impun examinarea atenta a continutului lor si a modalitatilor de aplicare, pentru a elimina false asteptari si dileme si a pastra drepturile omului pe terenul intelegerii, cooperarii si pacii si a nu le plasa in plan conflictual.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...