|

Stabilirea numelui sotilor la casatorie

In Noul Cod Civil sunt dispozitii foarte usor de aplicat si exacte cu privire la numele ce urmeza a fi purtat de cei doi soti, in timpul casatoriei. Potrivit legii cei doi viitori soti vor putea sa poarte dupa casatorie numai numele unuia dintre ei (de exemplu: numai Ionescu si nu Popescu cum il cheama pe celalalt), sa isi pastreze fiecare numele pe care le-au avut inainte de casatorie (Ionescu A. si Popescu B.), sa poarte numele ambilor (Ionescu Popescu A., respectiv Ionescu Popescu B.) sau unul dintre soti sa pastreze numele dinaintea casatoriei iar celalat sa poarte numele lor reunite (Ionescu A., respectiv Ionescu Popescu B.).

Dispozitiile mentionate anterior au norme ce se refera doar la numele de familie nu si la prenume. In Codul este admis, spre exemplu, ca unul din soti sa-si poarte numele iar celalalt sot sa adauge numele lui la numele celuilalt sot, dar nu este admis nici sa se aleaga un nume pe care niciunul din soti sa nu-l fi avut inainte de a se casatori.

Cei ce urmeaza a deveni sot si sotie, au timp pentru a-si declara conventiile referitoare la nume fie pana la depunerea declaratiei de casatorie, fie pana la incheierea casatoriei.

Acest nume declarat este obligatoriu purtat pe tot parcursul casatoriei. In probabilitatea in care unul din soti moare, celalalt (cel care supravietuieste), ramane cu numele pe care ambii soti l-au purtat in timpul casatoriei. Intr-un fel legea nu face nicio deosedire in privinta felului in care viitorul sot si-a dobandit numele, iar pe de alta parte dreptul de a-si alege numele nu poate fi ingradit in niciun fel, in absenta normelor legale care sa actioneze in acest sens. O situatie asemanatoare este si in cazul sotului caruia dupa despartire i s-a permis sa poarte numele din timpul casatoriei.

Potrivit legii in vigoare, unul dintre cei doi soti are dreptul sa isi schimbe numele in timpul casatoriei, fara ca si celalat sot sa fie obligat sa procedeze la aceeasi maniera, dar in aceasta situatie este nevoie de acordul sotului care nu isi schimba numele ci il pastreaza pe acela stabilit la momentul casatoriei.

De regula, nu este necesar consimtamantul ambilor soti pentru inscrierea numelui retradus cu ortografia limbii materne. Exista insa si exceptia concretizata in cazul in care efectele acestei inscrieri se produc si asupra celuilalt sot sau asupra copiilor minori, in care este necesar consimtamantul si sotului si sotiei.

Comentarii oprite

Vrei articole publicitare pe acest site?

Esti pasionat de unul sau mai multe sporturi? Afla de pe www.stirisportive.ro ce se intampla in cele mai mari competitii sportive din lume.

Recently Commented

  • casandra: si unde se fac operatiile acestea? ma intereseaz un doctor care sa aiba timp sa-mi explice pe larg si cu...
  • Dan: recomand, foarte seriosi si punctuali ! pretul a ramas cel stabilit telefonic, ma asteptam ca acesta sa creasca...
  • Seco: – am cumparat de la ei si sunt ok – am iesit mult mai ieftin decat daca faceam reparatia cu tot cu...
  • Cristian: Cu acest serviciu de gazduire a sediului social nu mai exista practic nici o piedica in infiintarea unei...
  • diana: Si eu sunt de acord ac trebuie sa tii cont de pasiunile lui, dar daca e iubitor de vin, nu -i lua o sticla de...